Mitt Persiska Kök

Salad Oliveh

Den här rätten är personligen min absolut favorit, att äta den med färskt nan i sällskap av vänner och familj runt om det är lycka.

För er som aldrig ätit denna rätt innan, vad är Salad Oliveh?

Salad Oliveh är en persisk potatissallad med kyckling, super god! Mild och len smak som äts som ett tillbehör/förrätt. Perfekt när man har en bjudning med ett större sällskap. Äts tillsammans med färskt nan (unnbröd.) En fantastisk rätt att testa nu till påsk kanske? Denna rätt finns alltid med på vår påskbuffé! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
För att laga behöver du: (Krav för att denna rätt ska bli optimal är att göra den dagen innan)
Två kycklingfiléer 
1 gullök
3 lagerblad 
4 st potatisar
50g gröna ärtor 
4 st ägg
50g gurka (jag använder gurka som ligger inlagda i tunna i grönsaksdisken, tycker de ger en bra smak)
1-2 dl majonäs
1 citron
Salt
Peppar
 
Så här lagar du denna enkla men jätte goda rätt:
1. Skala potatisen
2. Ta fram en stor kastrull och häll i salt och peppar i botten på kastrullen, du ska inte täcka botten utan det ska vara så det syns att du hällt i kryddorna. För att säga ett mått skulle jag säga att de är 1 tsk peppar och 3 tsk salt.
3. Lägg i hela kycklingfiléerna, potatis, ägg och läöken i kastrullen. Lägg i lagerbladen och täck med vatten. 
4. Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk.
5. Medan potaits, ägg och kyckling kokar finhackar du gurkan och förbereder en stor skål/fat.
6. När potatisen är klar ta ut den och kycklingen och lägg på ett fat för att svalna. Ta ut äggen och skala, skölja gärna i kallt vatten för att bespara dina händer från att brännas. Spara vattenspadet! 
7. Hacka kycklingen, här är alternativen olika. Vissa föredrar tärn formade bitar men jag föredrar sprimlor så jag brukar hacka/dra men en gaffel. Tycker att strimlor ger en fin konsistens i rätten. 
8. Lägg de skalade äggen och potatisen i en stor skål, häll på spad från kastrullen ca 1 dl. Mosa till ett stomp. 
9. Tillsätt den strimlade kycklingen, ärtorna och de finhackade grukorna.
10.Tillsätt majonäs och en halv pressad citron och lite salt. Rör om till en fin slät potatisröra. Om det känns tort tillsätt lite spad från kastrullen eller majonäs. Försiktigt med majonäs så det inte tar över.
11. Avsluta med att smaka av och tillsätt mer citron, salt eller peppar. (Jag brukar ha i mycket citron då vår fmailj älskar det syrliga.)
12. För att kunna servera denna rätt korrekt ska den dekoreras men hur ja det är helt upp till dig. Servera och ät med nan och NJUT!