Mitt Persiska Kök

Recept persisk lamm & linsgryta - Ghejme
Här kommer receptet på den underbart goda lamm & linsgrytan Ghejme, detta är en klassiker och en väldigt uppskattad rätt att bjuda på när det ska hållas middag.
Tänk på att denna rätt kräver tid för att kokas och förberedas, vi åt middad vid 18 så började jag med de första stegen kl15. 
 
  
Du behöver för 4 personer;
500 g lamm kött
1 stor gullök
1 kopp gula linser
2 msk tomatpuré
1/2L vatten
1 tsk peppar
1 tsk salt
1 krm saffran
1 krm gurkmejam
1 citron
3st torkad lime
1st grönsaksbuljongtärning
 ris
sallad tillbehör
 
Så här gör du;
1. Börja med att lägga linserna i blöt, minst 2 timmar i förväg
 
2. Hacka löken fint och skär köttet i 1cm stora bitar
 
3. Stek löken i en kastull med hettad olja
 
4. Medan löken steker skär potatisen i stavar och lägg i en skål med kallt vatten för att de inte ska bli brun
 
5. När löken fått fin färg häll ut på en tallrik och stek köttet, salta och peppra köttet lite
 
6. När köttet fått fin färg häll tillbaka löken och tillsätt alla kryddor (salt, peppar, gurkmejam, saffran och buljong) och stek i någon minut
 
7. När köttet och löken tillsammans med kryddorna stekts i någon minut tillsätter du tomatpuré, torkad lime och vatten. Låt puttra i 10 minuter. 
 
8. Efter 10 minuter tillsätt en halv pressad citron, den färska citronen skapar en fantasisk balans mellan de salta. (spara den andra halv till senare.) 
 
9.Låt köttet koka i 20 minuter på låg värme
 
10. När köttet fått en fin konsistens tillsätt då de gula linserna
 
11. Rör om försiktigt och låt koka på låg värme i 20 minuter, smaka av för linserna får inte bli för mjöliga. Det är ett långkok som behöver övervakning så glöm inte omsorgen över din gryta. Smaka av kryddorna tillsätt eventuellt mer citron eller salt. 
 
12. I slutet av grytans koktid stek då potatisen i en stekpanna med olija
 
13. När potatisen och grytan är klar avsluta med att hälla upp grytan i en fin skål och garnera med potatisen på toppen, servera med ris och en god sallad. Njut och mår bra!
 Tack min kära vän Nazanin för den vackra serveringservisen.