Mitt Persiska Kök

Borani bademjan ba ghojeh faranghi - Persisk aubergine röra med tomat
Att äta persiskt tunnbröd - nan - med en god röra till är oslagbart, att bjuda på denna röra innan en trevlig middag eller varför inte som middag en helt vanlig tisdag är verkligen något jag kan rekommendera. 
Det är super enkel men super god!
 
OBS! receptet jag gjort ser mindre ut är för att jag gjorde mindre men receptet är beräknat för fler. 
 
Du behöver;
2 Auberginer
1/2 L tomater
1 vitlöksklyfta
1 kott yoghurt
1/2 olja
salt & peppar
Lavash bröd eller pita bröd
 
Så här gör du;
- Dela tomaterna och ta ut innehållet.
 
- Skär auberginerna i 1/2 cm skivor på längden, placera dem på en plåt med hushållspapper på och strö över salt. Låt dra i 20-30 minuter, detta är för att vätskan ska absorberas. 
- Ta bort överflödigt salt på auburginerna, häll olja i en stekpanna & stek dem tills de får en gyllene färg, se till så det inte bräns!
- Placera tomaterna i en matberedare eller använd en handmixer och mixa till en slät puré & pressa ner vitlöken.
 
- Tillsätt salt & peppar och rör om.
- Smörj en ungsäkerform med olja och koka ett glas med vatten
 - Placera auburginen i botten på formen 
 
- Häll tomatpurén över och fördela ut så det täcker all auburgine, tillsätt därefter glaset med varmt vatten. 
- Tilllaga i ugn på 200 grader i ca 20 minuter. ( alla ugnar är olika så ha uppsikt, ibland behövs mer tid och ibland mindre.)
 
- När den fått en fin gyllene färg så ta ut den och rör försiktigt om så att den lossnar och lägg över röran i en skål.
- Tillsätt yoghurten i blandningen och rör om, smaka av och justera smaksättningen efter behov av salt & peppar.
- Servera denna röra varm eller kall, jag personligen älskar den kall men det är väldigt olika.