Mitt Persiska Kök

Tahcheen - läcker risrätt med kycking
Detta är en läcker risrätt som smakar allra bäst om man tar sin tid och låter kycklingen stå i marinad i ett dygn.
Denna rätt ska egentligen göras i en kastrull men jag väljer att göra denna på ett enklare sätt och det är i ugn. 
 Detta behöver du för 4 personer
2 kycklingbröst
1 medelstor gullök
2 vitlöksklyftor
500g yoghurt 
2 äggulor
3 msk saffran
3 koppar (ca 3 dl) ris
2msk smör
olja
salt & peppar
 
Gör så här
- Skär löken i stora bitar, placera löken i en kastrull med olja och pressa över vitlöken. Stek så att löken får en fin gneomskinlig färg
- Krydda kycklingen med salt och peppar och lägg ovanpå löken i kastrullen 
- Tillsätt 1 kopp vatten (så att kycklingen är täck dvs) lägg ett lock på och låt koka i 20 minuter eller tills kycklkingen ej är rosa i mitten
- Medan kycklingen kokar så är det dags att förbereda marinaden
- Ta en bunke och knäck äggen men ta endast äggulorna, blanda det med yoghurten och tillsätt saffran och blanda väl. Krydda med salt & peppar.
- När kycklingen är genom kokt ta ur den ur spadet och strimla ner den i fina bitar (se bild tidigare)
- Lägg ner den fint strimlade kyckligen i yoghurt marinaden och täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten
 
Efter 24 timmar 
- Sortera ut kyckligen ur marinaden & spara marinaden, släng den INTE
- Koka riset (som stått i blöt i minst 1h) i 1L vatten och med 2 msk salt
- Riset ska kokas i 7 minuter ungefär, det ska vara mjukt på utsidan men lite hårt på insidan
- Häll av riset och blanda det med den resterande marinaden
- Smörj en ungsform med olja & sätt ugnen på 225 grader
- Täck ugnsformen med hälften av riset, applicera därefter kyckligen och sedan det resterande riset
- Smält smöret och ringla över riset, detta kommer ge en gyllene skorpa 
- Låt den stå i ugnen i 20 minuter i 225 grader, håll koll på ytan för alla ugnar går olika snabbt.
Jag rekomenderar att ugnen är inställd på "varmluft och grill"
- När den är klar så ta ut den underbara rätten och servera med en godsallad och lite turkisk youghurt till
Bon Appetit!