Mitt Persiska Kök

Recept på soppan - Ash reshte
Denna soppa är en riktigt stor favorit inom den persiska kulturen och jag har älskat den sedan första gången jag fick smaka den hemma hos min svärmor. 
Det finns säkert många olika sätt att göra den på och alla har säkerligen sina små knept, här kommer mitt recept på Ash reshte.
 
 
 
 
 
Ingredienser 4-6 personer
  • 2 stora lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/3 koppar kikärtor
  • 1/3 koppar röda bönor
  • 1/2 koppar linser
  • 2 msk gurkmeja
  • 3 koppar färsk persilja (motsvarar 1 1/2 knippe)
  • 2 koppar färsk koriander (motsvarar 1 knippe)
  • 2 koppar färsk mynta (motsvarar 1 knippe)
  • 20 "fjädrar" av färsk gräslök eller salladslök (endast gröna delen)
  • 2 koppar babyspenat (motsvarar ca 1 påse)
  • reshteh nudlar
  • Till garnerinen;
  • 1 stor lök röd eller gul
  • 2 msk torkad mynta
  • kashk eller naturell yoghurt
Tillagning:
 
Ash reshte - soppan
  • Om du använder bönor som ej är kokade så ska dom först och främst blötläggas i några timmar
  • Skicka löken tunt och pressa ner vitlöken i en kastrull, stek i olja tills den blir genomskinlig. Lägg i kikärtor, röda bönor och gurkmejam. Stek i några minuter tillsammans
     
  • Häll i 8 koppar vatten, smaka av med salt och även en grönsaksbuljong & låt koka under lock i ca 1 timma
     
  • Fin hacka alla örterna under tiden
  • Lägg i linser och örter i kastrullen, koka under lock i ytterligare 30 minuter. Rör om lite då och då, tillsätt lite vatten så det inte blir en gegga
  • Bryt av reshte nudlarna i 3 delar och lägg i soppan 
     
  • Lägg i den fin hackade babyspenaten, tilllaga under lock i 30 minuter. Rör om ofta
  • Har din soppa blivit rinnig pga att örterna släpper ut mycket vatten så gör en redning på mjöl och vatten och häll i 
  • Smaka av kryddorna och koka på väldigt låg värme då detta är en tjock soppa
  • När bönor och reshte nudlarna har en fin konsistens så är soppan klar.
Garnering till soppan
  • OBS! Garneringen tar lite tid så börja med den i god tid, tex när bönorna kokar
  • Skiva löken mycket tunt
  • Stek i olja, jag tycker rapsolja är jätte bra att steka i då det inte bränner
  • När löken blir genomskinlig sänk värmen och låt den sakta karamelliseras
  • När löken fått en vacker gyllene färg tillsätt då torkad mynta och låt det steka tills sig en stund till
 
  • Låt den ligga på eftervärme tills soppan är klar
  • Dekorera soppa med löken och kashk eller naturell yoghurt & bara njut av denna goda soppa! 
Ash reshte