Mitt Persiska Kök

Estamboli Lubia Polo - Persiskt ris med köttfärs & gröna bönor
Här kommer en super enkel rätt som går lika snabbt att laga som köttfärsås med spaghetti, denna rätt är enkel god och perfekt att servera till många eller att göra matlåda på. Här kommer receptet!
 
 
 
Du behöver:
  • 500g köttfärs
  • 3 koppar basmatiris
  • 500g hericoverts
  • 2 gullökar
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 msk tomatpure
  • 1 tsk gurkmeja, pulver
  • 1 grönsaksbuljongtärning (mitt egna tillval, tycker smakerna träder fram mer)
  • 1/2 tsk malen saffran
  • 1/4 tsk kryddpeppar
  • tunnbröd
  • smör
  • olja
  • salt & peppar
 
Så här gör du:
  • OBS! Riset bör blötläggas minst 2 timmar innan! Placera riset i en stor skål och skölj det ordentligt tills vattnet blir klart. Låt ligga och dra i ljummet vatten i ca 2 timmar (inget måste men riset blir bättre om det får stå ett tag)
  • skölj dom gröna bönorna och dela i 1-1 1/2 cm stora bitar och fin hacka den gula löken
  • hetta upp en stekpanna med olja i och stek löken och bönorna i ca 8-10 minuter och häll sedan över löken och bönorna på en tallrik och låt stå på sidan en stund
  • hetta upp 3 msk olja i samma stekpanna du stekte lök och bönorna i, ha på hög värme och stek köttfärsen tills den fått fin färg. När köttfärsen inte är rosa tillsätt då löken och bönorna.
  • tillsätt nu alla kryddorna, tomatpuren och passerade tomaterna (tips riv ner buljongen då fördelas den bättre)
  • häll på 1 3/4 vatten och täck med ett lock, sänk värmen och låt sjuda i ca 15 minuter, smaka av med salt och peppar
  • häll 1 liter vatten i en stor kastrull (persiskt ris måste ha utrymme) häll i salt och tänk på att vattnet ska smaka salt och koka upp
  • när vattnet kokar häll i det sköljda riset och koka utan lock i ca 6 minuter, rör om 1-2 gånger 
  • efter 6 minuter ska riset vara mjukt på utsidan men fortfarande lite hård på insidan, häll ut riset i ett durkslag
  • häll 5 msk olja och 1 msk smör i botten på kastrullen, placera tunnbrödet i botten av kastrullen och häll på hälften av riset och hälften av köttfärsen och bönorna
  • tillsätt resten av riset och sedan de återstående av köttfärsåsen med bönorna och blanda lite försiktigt, gör lite hål i riset med en träslev och toppa riset med 1/4 kopp vatten och 3 tsk smör
  • sätt på locket och koka på medelhög värme (6-7) tills det börjar ånga unge fär 5-10 minuter allt beroende på spis. Man får ha uppsikt men som mål kan man ha när locket är igen immat eller täckt med massor med vatten då är det dags att sänka värmen
  • lägg en kökshanduk under locket och vik upp kanterna så INGET tyg nuddar spisen, sänk värmen till låg temp (1-2) och låt ånga i 20-30 minuter (ta en gaffel och känn om det går att lyfta botten och att det känns som en hård skorpa, då är tadiken klar)
  • när riset är klart tar du bort kastrullen från spisen, ta en blöthandduk och lägg på diskbänken och ställ kastrullen på den blöta handduken. Det hjälper tadiken att lossna lättare
  • ta ett stort serveringsfat och lägg som ett lock på kastrullen och vänd sedan kastrullen upp och ner, du ska nu ha den hårda botten överst
  • servera denna rätt med vanlig yoghurt och en sallad på tomat gurka och citron
Hoppas det smakar!
 
(som alltid så är detta min tolkning på hur man gör och det finns säkert många andra bra fler sätt att göra denna rätt på)